"Veljeni, kovin monien teistä ei pidä ryhtyä opettajiksi." Jaak. 3:1

keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Ripari kuvina

Tässä mun elämän 15. ripari kuvina. Kiitos teille, jotka olitte leirillä mukana 😇

Marttisten leirikeskus ja lumipalloheisi

                        

There really were some quiz questions in there



Mansikkakakku, koska helluntai ja seurakunnan synttärit


Jos ootte joskus käyny Päiväkummun Riihikirkossa, niin tää takkahuone tuoksui samalla tavalla ihanasti puulta.


#kahviöverit



Avustaja ja kesäteologi 💗💗

En mie mitenkään tosissaan niitä välituntipelejä ottanu...


Myyräpeli! Klassikko.



Päästiin yläköysiradalle! Kuin hauskaa?!


Rakastan ripareita. Ei lisättävää 💗

Tämmösiä pastoreita meän kirkosta löytyy... helposti lähetysttäviä ja sillee

Podcast: Futiksen MM 2018

Jeijj! Niin monta mun lemppariasiaa yhdistyy tässä toisessa jaksossa 😃


#innoissaan


Show notes ↓↓


Uuden Verson podcast numero 2 on täällä! Studiossa puhumassa Tampere Unitedin kapteeni Eetu Rahkola, penkkiurheileva pastori Ralf-Eerik Friman sekä podcast host, intohimoinen RoPS-fani Emma Autti.

Studiossa analysoidaan paitsi mestareiden liigan finaaliottelua, myös MM-kisojen mahdollisia pelillisiä trendejä.Ainakin omasta mielestään rautainen asiantuntijantiimi käy jokaisen lohkon ja pudotuspelivaiheen läpi. Kenet nähdään välierissä ja mikä joukkue yllättää? Entä kuka voittaa Golden Boot:n? 
Studiossa pohditaan myös, mitä yhteistä on seurakunnassa ja jalkapallojoukkueessa ja millaisia arvovalintoja kristitty jalkapalloilija joutuu tekemään. Jos Jeesus on oikea puolustaja, voiko hän pelata vasemmalla? Ja mikä yllätys haastateltavia odottaa?
Hämmästytä kaverit jalkapallotietoudella ja kuuntele podcast täältä!

perjantai 1. kesäkuuta 2018

Say hello to a Podcast Host!

Oisko ollut viime lokakuu, kun ajatus (Esa Saarista lainaten) ilmaantui bulevardille:

mitä jos alettais tehdä podcastejä?

Kaikki aina kysyy tästä huulipunasta: sehän on NYX:n Volcano.

Olli ja Raffe, meän seurakunnan pastorit, oli heti ihan messissä. Meidän seurakunnan visiossa on lause, jonka mukaan "yhteisössämme kerrotaan villejä tarinoita legendaarisista mokista ja onnistumisista" - ilmeisesti he näkivät oivan mahdollisuuden vision toteuttamiseen :D. 

Envieis, syksyllä alkoi huolellinen valmistautuminen, johon kuului muun muassa joukko inspispalavereita ja podcastejä podcastien tekemisestä. Ja nyt on eka ulkona. Koitetaan saada neljä jaksoa tässä kesäkuun ajan perjantaisin pihalle ja sit jatketaan prokkista elokuussa. 

Voi veljet, että onkin ollut hauska tehä jotain ihan uutta! Kuten ystäväni Eero tuossa alkujinglessä toteaa, toivottavasti tämä podcast saa sut ajattelemaan

Tässä vielä show notes ja linkit sekä YouTubeen että Soundcloudiin.

Soundcloud:

👉 täältä.

...ja YouTube:



Show Notes:

Uskon peruskysymykset, Osa 1. Armo


”Suurempi kuin elämä on sinun armosi.” Ps. 63:4

Uuden Verson ensimmäisessä podcastissä keskustellaan armosta. Pöydän ääressä ovat pastori Ralf-Eerik Friman, seurakuntalainen Stefan Plomp, kasvatustieteen opiskelija Sara Komulainen sekä podcast host Emma Autti.

Armo on jotain valtavaa. Se on rakkautta, jota ei voi ansaita, vaan ainoastaan ottaa vastaan. Armollisuus on samaan aikaan vaikeaa ja vapauttavaa. Grace on sitä, että saa jotain, mitä ei ansaitse ja mercy puolestaan sitä, ettei saa ansaitsemaansa rangaistusta. Armo on ilmainen lounas Jeesuksen piikkiin.

Tarvitsemme armoa, mutta voimmeko olla liian armollisia? Entä miksei Armo ole nimi, vaikka Tarmo ja Jarmo ovat? Miten armo näkyy Suomessa tai seurakunnassa? Ymmärrämmekö armosta lopulta yhtään mitään?

Podcast kannattaaa kuunnella myös, mikäli haluaa tietää, miksi tuleva pastori melkein poltti kirkon ja miksi kaverille kannattaa tarjota kahvit. Miksi Tappara-fani on joutunut Kärppä-katsomoon? Ja kuka luuli, että Oulu on Lapissa?

Pahoittelemme pilottijakson ajoittaista huonoa äänenlaatua.

”If grace is an ocean, we’re all sinking.” -John Mark McMillan

Linkkejä:


PS. Muista arvostella (rate) ja tykkäillä ja jakaa jakso(j)a, jos tykkäät! 💗
PPS. Mistä aiheesta haluisit kuulla podcastin? Laita viestiä/kommentoi, jos on huikee idea kielen päällä.

Sisun tulevaisuus


Tällä kolumnilla pääsin eka kertaa Lapin Kansan etusivulle! Olin eka sillee, että vähänkö siistiä. Sitte aloin miettiä, että oon 6 vuotta kirjottanu Lappariin, ja vasta nyt pääsin etusivulle :D...no, ehkä tää kuitenki jää positiivisen puolelle. 

13.4. siis julkaistu (LK). 


Sisun tulevaisuus

Suomalainen lapsi oppii jo pienenä, että sana sisu liittyy jotenkin Juha Mietoon ja talvisotaan. Sisu on jotain, mitä tarvitaan sekä 100-asteisessa saunassa että 30 asteen pakkasessa. Olisiko se yhteydessä myös mämmin syömiseen, avannossa uimiseen ja Lasse Virénin kaatumiseen?

Joka tapauksessa lapsi oppii, että sisu on jalo sinivalkoinen ominaisuus, jota tulisi omassa toiminnassaan ja persoonassaan viimeiseen asti vaalia. Jo se, ettei sanalle ole varsinaista englannin- tai ruotsinkielistä käännöstä, kertoo ilmiön perisuomalaisuudesta.
Kotimaisten kielten keskus valitsi sisun viime vuonna suomalaisuutta parhaiten kuvaavaksi sanaksi. Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen tuskastelee blogissaan (kotus.fi 5.12.2017) tätä valintaa. Hän pohtii sanan tunkkaista olemusta ja toisaalta sen kestomenestystä. Myös Oskari Onninen kirjoitti vuosi sitten (Image 17.5.2017), että sisu joutaa mennä. Omasta mielestäni sana kannattaisi säilyttää, mutta sen merkitystä tulisi päivittää.
Mikael Agricola käytti sisu-sanaa jo 1500-luvulla, mutta lopullinen myytti suomalaisesta sisukkuudesta luotiin lopulta 1800-luvulla nationalismin hengessä. Sisun alkuperä on sanassa sisä ja sanalla on viitattu myös pahaan luonteenlaatuun.
Huulta purevalle periksiantamattomuudelle oli varmasti käyttöä sota- ja pula-aikoina. Tietty periksiantamattomuus on toisinaan hyödyksi ja jopa välttämätöntä. Keskivertosuomalaisen selkää ei kuitenkaan tänä päivänä ole painettu seinää vasten. Suurin osa meistä saa elää varsin rauhallista arkea, jota toki värittävät elämän inhimilliset vivahteet.
Älkää ymmärtäkö väärin: arvostan todella itsenäisyytemme puolesta taistelleita, rintamilla palvelleita suomalaisia. Nyt, kiitos isovanhempiemme sukupolven, saamme elää rauhallisessa, vakaassa ja vapaassa maassa.
Vaikka meidän ei siis tarvitsisi enää pärjätä yksin hammasta purren, teemme sitä silti. Jatkuvat, kohtuuttomat vaatimukset johtavat pahimmillaan esimerkiksi uupumukseen ja mielenterveysongelmiin.
Näin sisällissodan 100-vuotisjuhlavuonna olisi paikallaan pohtia, millaista periksiantamattomuutta haluamme vaalia. Itsepäistä ja armotonta loppuun palamisen kulttuuria vai kenties eteenpäin katsovaa, toisiimme tukeutuvaa tapaa ajatella?
Kirjoittaja on tamperelaistunut lappilainen, joka ei tykkää Sisu -pastilleista.