"Veljeni, kovin monien teistä ei pidä ryhtyä opettajiksi." Jaak. 3:1

lauantai 23. tammikuuta 2016

Terveisiä Aslakilta

Haluaisin esitellä teille hyvän ystäväni Lapista, Aslak Panínin. Hän on shamaani ja tietäjä, noita, lapinmies ja persoona. Ei ole asiaa, johon Aslak ei osaisi vastata. Yleensä Aslakin kirjoituksia on julkaistu Lapin Kansan nuorten osio Vasassa. Aslak on kuitenkin erittäin hyvä ystäväni ja lupasi, että saan jakaa hänen viisauttaan myös blogissani. Mikäli haluat kysyä häneltä jotain, voin välittää kysymyksesi Vasan toimitukselle, joka puolestaan ottaa yhteyttä Aslakiin.

Miten voin suojautua pimeydeltä? Mörkö 

Kaamosmasennuksesta kärsivää kehotetaan laittamaan valot päälle, välttämään kahvin juomista ja harrastamaan liikuntaa. Pimeydeltä voi suojautua myös viettämällä talvikuukaudet lähempänä päiväntasaajaa. 

Tehokkaimmaksi pimeyden pakemenimsen keinoksi 
Aslak on havainnut Tylypahkan pimeyden voimilta suojautumisen opinnot. Kurssit ovat pääsääntöisesti noidille ja velhoille, mutta myös tavallinen jästi voi soveltaa keinoja omaan elämäänsä. Odotum suojelius ----loitsua voi jäljitellä ajattelemalla valoisia ja lämpöisiä muistoja. Varjelum-loitsun sijaan kilpenä voi käyttää kirkasvalolamppua ja tainnutusloitsu onnistunee myös jästien apteekista saatavilla aineilla.

Kuinka voi kiroilla kauniisti? –Siili_96 

Kiroilu tekee tutkitusti hyvää. Voimasanojen käyttö muun muassa hellittää kipua, auttaa hallitsemaan tunteita ja kasvattaa itsetuntoa. Moni on kuitenkin sitä mieltä, että perinteinen suomalainen sadattelu on rumaa ja epäkohteliasta. Siksi Aslak kannustaa vaihtoehtokiroiluun.


Voit aloittaa voimasanoilla ”juku”, ”kikkurankäkkyrä” ja ”jummijammi”. Vähitellen voit laajentaa sanastoasi lausahduksiin ”voihan ryökäle”, ”voi vehnä” tai ”voisilmä”. Pahan hetken saattavat pelastaa ”pastilli” tai ”persikka”. Myös Tonttu Toljanterista voi ottaa oppia: hän käyttää esimerkiksi ilmausta "kehvatsu" ja Aslakin henkilökohtaista suosikkia "voi mavon silimä".

Miksi kesä on kaikkien lempivuodenaika? -Pilvilinnan prinsessa

Ihmiset saisivat miettiä paljon tarkemmin, mihin sävyyn he vuodenajoista puhuvat. Kesä on ylivoimaisesti ihmiskunnan lempilapsi. Talven "härkäviikoilla" vain paiskitaan töitä, kun taas  kesällä lomaillaan ja nautiskellaan, sillä se on "ihmisen parasta aikaa". Joku saattaa jopa töksäyttää, että talvesta voisi siirtää muutaman viikon, ellei jopa kuukauden, kesään.

Kevät on kesän jälkeen pidetyin vuodenaika, mutta siitäkin pidetään lähinnä siksi, että se lupaa suven saapuvan pian. Ehkä jokakeväiset tulvat ovat oikeasti kyyneleitä, joilla kevät ilmaisee kateellisuutensa kesää kohtaan.

Voi olla, että syksy ja talvi ovat myös olleet alun perin lämpimiä ja aurinkoisia. Vuosien saatossa ne ovat vain muuttuneet kylmemmiksi ja pimeämmiksi ihmisten puhuessa niistä niin paljon pahaa.
Tänä vuonna myös kesä taisi todella pahoittaa mielensä kesäkuussa saamistaan haukuista: se pysyi viileänä aina elokuun alkuun asti ja soi meille kunnolla lämpöään vasta viikko sitten.

Talven ja syksyn tapaan kevät ja kesä eivät ole tosin koskaan saaneet niiden mukaan nimettyjä kuukausia. Touko viittaa keväisiin peltotöihn ja kesäkuun nimi on peräisin viljelemätöntä peltoa tarkoittavasta kesanto-sanasta. Sen sijaan joulukuu vielä 1600-luvulla talvikuu ja syyskuu kertoo edelleen syksyn saapumisesta.

Mitä äijä, mikä boogie? -_maoonmessismitaikintapahtuuki_

Hei hei mitä kuuluu, sä kysyt ja kaikki on ok, laulaa Apulanta. Mulla menee hyvin, vastaa puolestaan Happoradio. Myös Robinin mielestä meillä on, meillä on, meillä on kaikki ok, o-o-o-k.

Tuuli on toinen artisteja puhuttava aihe. Katri Helena laulaa Minne tuuli kuljettaa, johon Tik Tak vastaa Minne vaan. Arja Koriseva haastaa heidät kysymällä värit tuulen pystytkö sä maalaamaan ja Topi Sorsakoski & Agents tuovat keskusteluun filosofista pohdintaa kappaleella Tuuli tuo, tuuli vie. Olin vain tuuli, toteaa Eppu Normaali hieman allapäin.

Kaija Koo pohti vuonna 1993 Kuka keksi rakkauden ja jatkoi ajatusketjuaan 21 vuotta myöhemmin kappaleella Kuka sen opettaa. Sekä Vesa-Matti Loiria, Juliet Jonesin Sydäntä että Tuomas Kauhasta on puolestaan kiinnostanut, Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin.

On myös hauska huomata, kuinka poptähdet pyytävät kuulijoiltaan apua hukassa olevien asioiden löytämiseen. J. Karjalainen etsii Väinöä ja Jenni Vartiainen murustaan. Teräsbetoni taas miettii, Missä miehet ratsastaa. Maailman toisella puolen, uskoo Haloo Helsinki.

Toisinaan keskustelut ovat hyvin henkilökohtaisia: kun Leevi and the Leavings kysyy Itkisitkö onnesta, myöntää Kotiteollisuus, että Itken seinään päin. Osuvimman vastauksen alkuperäiseen kysymykseesi saat Fröbelin Palikoilta, jotka laulavat Huugi-guugi. 

Missä menee tie tähtiin? –StarshipsWereMentToFly

Yksi varteenotettava tapa taivaltaa tähtiin on avaruuslentäjäksi kouluttautuminen. Astronauttina voit päästä avaruussukkulan kyytiin, joka vie sinut jopa 40 000 kilometrin tuntinopeudella avaruuteen. Pääsisit siis lähimmän tähden, Auringon, luokse vajaassa 4 kuukaudessa.

Tie tähtiin voi kuitenkin olla myös pitkä ja vaivalloinen. Esimerkiksi tie hiihdon tähtitaivaalle vaatii lukemattomia ladulla vietettyjä kilometrejä sekä ammattitaitoisen suksenhuoltotiimin. Poptaivaalle voi tosin päästä hieman nopeammin: laulukilpailun kautta matka taittuu parissa kuukaudessa ja tarpeeksi provosoivan YouTube -videon avulla voit onnistua jopa yhdessä yössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti